De voordelen van plantaardige voeding
Steeds meer mensen kiezen wereldwijd voor plantaardige voeding, niet alleen vanwege ethische overwegingen, maar ook vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Wij delen een paar redenen waarom mensen overstappen naar een plantaardig dieet!
Twee-derde van de Nederlanders
Omdat er op verschillende manieren gekeken wordt naar het wel of niet eten van vlees en er op verschillende manieren onderzoek wordt gedaan, lopen de cijfers en uitkomsten uiteen, maar de conclusie die bij alle onderzoeken naar voren komt, is dat het percentage mensen dat (vrij wel) nooit vlees eet nog steeds laag is (minder dan 5%) maar wel stijgende. Ook zie je bij alle onderzoeken dat steeds meer mensen ervoor kiezen om niet dagelijks vlees te eten. Twee-derde van de Nederlanders eet niet elke dag vlees of vis, een stijging van 12% ten opzichte van het begin van deze eeuw.
Voordelen van plantaardige voeding
In veel onderzoeken is al aangetoond dat (overwegend) plantaardige voedingspatronen verschillende gezondheidsvoordelen bieden zoals:
Levensverlenging
Plantaardig eten wordt geassocieerd met levensverlenging vanwege verschillende gezondheidsvoordelen die dit dieet met zich meebrengt, waaronder zijn gunstige effecten op het hart.
Een beter werkend immuunsysteem
Plantaardige voeding voorziet het lichaam van een breed scala aan vitamines, mineralen en antioxidanten, wat het immuunsysteem kan versterken en het lichaam beter kan beschermen tegen ziekten.
Lager risico op overlijden door hartziekten
Plantaardig eten vermindert het risico op overlijden door hartziekten, omdat plantaardige diëten doorgaans minder verzadigde vetten bevatten, wat kan leiden tot lagere cholesterolniveaus. Ook wordt een plantaardig dieet, rijk aan groenten, fruit en volle granen, geassocieerd met een lagere bloeddruk. Het handhaven van een gezonde bloeddruk vermindert het risico op hartproblemen.
Minder kans op chronische ziekten
Een plantaardig dieet wordt geassocieerd met een lager risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker en neurodegeneratieve aandoeningen.
Lager BMI
Een plantaardig dieet met een focus op volle granen, groenten, fruit en peulvruchten kan helpen bij gewichtsbeheersing. Plantaardige voeding is vaak minder calorierijk en bevat vezelrijke opties die voor een langdurig verzadigd gevoel zorgen.
Milieuvriendelijk
Naast de gezondheidsvoordelen draagt plantaardig eten bij aan een duurzamere planeet. Het verminderen van de consumptie van dierlijke producten heeft een positieve impact op het milieu, aangezien plantaardige productie over het algemeen minder land, water en energie vereist.
Stap jij over op plantaardige voeding?
Door over te stappen op plantaardig eten, help je niet alleen je eigen gezondheid, maar draag je ook bij aan een gezondere planeet. Denk er eens over na om de overstap naar een plantaardig dieet te maken en ontdek zelf de vele voordelen die het met zich meebrengt.
Meer weten? In Vega(n) food voor sporters verteld Nanneke Schreurs je meer over plantaardige voeding, lekkere recepten en handige weekmenu’s! Bestel het boek hier.
Credits fotografie: Wij zijn Kees
Wil je regelmatig gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen ➔