Het artikel is gebaseerd op dit boek

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
Bestel dit boekBestellen
Gezond lichaam

Detoxen? Zo doe je het goed!

Je lichaam is een ultragespecialiseerd wonder. Hoe soepeler en efficiënter je orgaanfuncties en ontgifting verlopen, hoe fitter en gezonder je bent. De ontgifting van het lichaam is een uitgekiende voorzorgsmaatregel van de evolutie: Moeder Natuur heeft uit lever, galblaas, dikke darm, nieren, huid, longen en luchtwegen een grandioos ontgiftingsteam samengesteld, dat lichaamseigen afvalproducten van de stofwisseling en toxische substanties uit het lichaam verwijdert. Helaas worden er met het begrip ontgifting ook dubieuze ‘detoxkuren’ aangeprezen, die in het ergste geval zelfs schadelijk kunnen zijn. Bovendien is er de wijdverbreide opvatting dat het lichaam het detoxen zelf regelt. Deze visie is vanuit de moderne preventieve geneeskunde echter nogal kortzichtig. Het ontgiften gaat niet bij iedereen in één keer goed.

De volgende eenvoudige regels zijn puur goud voor je kwaliteit van leven, dus neem ze serieus. Dan krijgt je ontgiftingssysteem dagelijks de juiste verzorging en kan het optimaal functioneren, een leven lang. Met kleine stappen in je dagelijkse routine komt dat doel al duidelijk dichterbij!

Door Dr. Anne Fleck

De zeven gulden regels van ontgiften

1. Versterk je spijsvertering en bescherm de darmslijmvliesbarrière

Herstel van je spijsvertering is de eerste stap van succesvol detoxen. Je helpt het ontgiften enorm door ondersteuning van het ‘detoxkorps’, bestaande uit lever, gal, nieren, huid, ademhaling.

2. Eet ontgiftende voeding

De tijdloos gezonde Energie-eetwijze (beschreven in Annes boek De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid, red.) benut de therapeutische kracht van levensmiddelen die ontstekingen tegengaan en gezond zijn voor de darmen. De ontgiftende werking van bepaalde voedingsmiddelen wordt op die manier vol ingezet.

Royale bronnen van secundaire plantaardige stoffen die de detoxenzymen stimuleren zijn bloemkool, broccoli, groene kool, spruiten, rode kool, spitskool en witte kool, koolraap, mierikswortel, snijbiet, radijs, uien en knoflook, bessen en druiven. Als levensmiddelen met veel glutathion scoren walnoten en avocado’s ook heel goed in een uitgekiend detoxdieet, evenals kruiden en specerijen als waterkers, basilicum, peterselie, komijn, kurkuma, rozemarijn, zwarte peper en maanzaad. Microalgen als spirulina en chlorella zijn ook uitstekende ontgifters, evenals koriander. Deze laatste heeft een sterk anti-oxidatieve werking en verhoogt de glutathionspiegel.

Geef deze natuurlijke ontgifters een plek in je dieet en je creëert zonder veel moeite een zeer efficiënt detoxprogramma.

3. Ondersteun lever- en galstelsel 

Alles wat de toevoer van schadelijke stoffen minimaliseert, verlicht de ontgiftingsmaestro’s lever en gal. Zorg voor voldoende, kwalitatief goede slaap en een goede slaaphygiëne, omdat de lever in de vroege nachtelijke uurtjes topprestaties levert.

Tip: alle voedingsmiddelen en kruiden met een bittere smaak (bijvoorbeeld paardenbloem, rucola, witlof, rode sla) stimuleren de lever- en galfunctie.

Regelmatige voorziening van bitterstoffen via voedingsmiddelen, theeën (bijvoorbeeld paardenbloemthee) en preparaten met bitterstoffen (bijvoorbeeld in de vorm van een spray zonder alcohol en conserveringsmiddelen of poeder) is wenselijk tijdens het detoxen. Beproefde voedingssupplementen die de lever en dus de algehele spijsverterings- en ontgiftingsarbeid ondersteunen, zijn samengestelde preparaten van artisjok, paardenbloem en mariadistel (Silybum marianum).

4. Help de nieren tijdens het detoxen

Je ondersteunt het werk van je nieren door water te drinken, liefst zuiver bronwater of gefilterd water. Begin de dag ’s morgens meteen met twee grote glazen water (ca. 400 ml). Dan worden de vergiften die ’s nachts door de lever onschadelijk zijn gemaakt het snelst uitgescheiden. Theesoorten als brandnetelthee stimuleren de diurese, oftewel de urinering. Richtlijn voor de dagelijkse vochtinname is 30 à 40 ml per kilo lichaamsgewicht. Probeer zoveel te drinken dat de kleur van je urine minstens eenmaal per dag bijna kleurloos is. Dat duidt op een voldoende doorspoeling van je urinewegen en betere ontgifting.

5. Support je huid en ademhaling

Zorg dat je vaak, minstens een keer per dag, behoorlijk transpireert. Blijf of word actief/actiever! Regelmatig bewegen, traplopen, dansen, fietsen en andere vormen van sport, maar ook een bezoek aan de sauna zijn voor de huid uitgelezen kansen om te detoxen. De ontgiftende en ontspannende infraroodsauna is bijzonder aan te bevelen, ook voor mensen die beperkt zijn in hun sportmogelijkheden. Er zijn zelfs al opvouwbare saunacabines voor kleine woningen. Je ondersteunt de ontgifting en je energieniveau ook door per dag minstents 15 tot 30 minuten (liefst een uur) in de buitenlucht te zijn. Maak gebruik van de kracht van bewust ademhalen.

6. Help de darmen toxinen te lozen tijdens het detoxen

Het is immens belangrijk de gifstoffen niet alleen te mobiliseren, maar ze ook effectief uit je lichaam te lozen. Heropname van toxische goedjes uit de darmen moet je echt voorkomen. Een vezelrijke voeding gaat verstopping, verharde ontlasting en darmstenen tegen, waarvan de laatste zich als onwelkome gasten rechtstreeks in het darmslijmvlies kunnen nestelen en van daaruit ongewild toxisch afval uit de ontlasting in de bloedbaan kunnen brengen. Hier helpt het slikken van chlorella, waar je in het begin van een darmsanering al meteen mee kunt beginnen. Deze zoetwateralg heeft het hoogste chlorofylgehalte van het hele plantenrijk. Het is een uitmuntende detoxhulp, omdat chlorofyl zware metalen bindt en methylgroepen levert die giften bindt. Hun uitzonderlijk hoge proteïnegehalte (tot 60 procent) met alle acht essentiële aminozuren, vitamine A, C, microvoedingsstoffen, ijzer, zink en vitamine B6, B9 en B12, maakt ze bovendien een goede partner in een vegetarische en veganistische eetwijze. Kies voor chlorella van biologische kwaliteit in de vorm van capsules of tabletten. De aanbevolen aanvangsdosis voor een behoedzame ontgifting is 500 mg, die langzaam tot een dagelijkse hoeveelheid van 1 tot 7 g kan worden opgevoerd.

Als je biologische chlorella niet goed verdraagt is poeder van vlooienzaadschillen een goedkoper alternatief. Kies ook hier voor biologische kwaliteit, aangezien vlooienzaadschillen erg belast kunnen zijn. Door hun hoge voedingsvezelgehalte (meer dan 80 procent) en slijmstof zijn ze uit de kunst als gifstofzuigers. Ze hebben bovendien een prebiotische en ontstekingsremmende werking op je darmslijmvlies. Neem ze in met een royale hoeveelheid vloeistof. Aanbevolen dosering: twee- à driemaal daags 1 tl kort voor de maaltijd door 250 à 300 ml water roeren en snel naar binnen gieten.

7. Kijk nog eens naar je genotmiddelen

Genotmiddelen zijn de grootste vijanden van ontgifting. Want alcohol en nicotine, met in hun kielzog een monumentale stroom vrije radicalen, grijpen daar diepgaand op in.

Bovendien leidt alcohol tot afgifte van cortisol, wat gewichtstoename bevordert en het energiepeil ondermijnt. Gezien deze niet mis te verstane effecten dient de consumptie van alcohol en nicotine beperkt, gestopt of grondig (her)overwogen te worden.

Zoek je al tijden naar een oplossing voor je aanhoudende vermoeidheid? Dan biedt het boek De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid van dr Anne Fleck uitkomst. Volgens Anne liggen er aan onze vermoeidheid vaak tot nu toe ongekende, niet-erkende lichamelijke oorzaken ten grondslag. Kom erachter hoe je vermoeidheid veroorzaakt wordt en herken de symptomen. Met handige checklists en gezonde recepten.

Lees meer over voeding en een gezonde leefstijl:


Wil je regelmatig gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen  ➔