Het artikel is gebaseerd op dit boek

Leven na narcistisch misbruik

Leven na narcistisch misbruik
Bestel dit boekBestellen
Gezonde geest

Waarom het zo moeilijk is om een ongezonde relatie te beëindigen

Het beëindigen van een ongezonde relatie kan één van de meest uitdagende en emotioneel aangrijpende beslissingen zijn die iemand ooit moet nemen. Voor mensen die nooit zo’n schadelijke band hebben ervaren, kan het echter lastig zijn om te begrijpen waarom iemand zo lang bij een ongezonde partner blijft. “Als iemand jou zo slecht behandelt, waarom blijf je dan?”

In haar boek Leven na Narcistisch Misbruik werpt traumatherapeut en ervaringsdeskundige Shanti Schiks licht op de redenen waarom het voor slachtoffers zo moeilijk is om een ongezonde relatie te beëindigen. Het begrijpen van de dynamieken in misbruikrelaties is volgens haar van cruciaal belang, zowel voor slachtoffers als voor de mensen in hun omgeving. Het kan helpen om te begrijpen waarom het slachtoffer vasthoudt aan de relatie en waarom het zo’n uitdaging is om ermee te stoppen.

Trauma Bonding

In gewelddadige of narcistische relaties kan ‘Trauma Bonding’ een verklaring zijn voor de complexe dynamiek tussen dader en slachtoffer. Een trauma bond is een relatie waarin emotionele hechting plaatsvindt, maar waarin ook (vaak) emotioneel of fysiek misbruik voorkomt. Een typisch scenario is waar een narcist (zelfgericht, gebrek aan empathie) verbonden is met een empathisch persoon (gericht op de behoefte van anderen).

Trauma Bonding ontstaat doordat slachtoffers beloond worden voor gehoorzaamheid aan de dader en gestraft worden door ongehoorzaamheid. Deze manipulatieve cyclus zorgt voor gevoelens van machteloosheid en hulpeloosheid, waardoor slachtoffers zich steeds meer richten op het pleasen van hun partner om verdere pijn te voorkomen. Hierdoor wordt de emotionele band tussen dader en slachtoffer versterkt, wat het moeilijk maakt om de relatie te beëindigen. Slachtoffers voelen zich gevangen in een emotioneel web, waarbij ze vasthouden aan de hoop dat de dader zal veranderen en weer de persoon zal worden zoals in het begin van de relatie.

Lees ook: Narcisme: herken de red flags

Het Stockholmsyndroom

Naast Trauma Bonding is er vaak ook sprake van het ‘Stockholmsyndroom’. Dit psychologische verschijnsel leidt ertoe dat slachtoffers van ontvoering, gijzeling of andere vormen van gevangenschap, sympathie, genegenheid of zelfs liefde voor de dader ontwikkelen. Deze emotionele band ontstaat doordat het slachtoffer zich in een situatie bevindt waarin de dader de enige bron van steun en bescherming lijkt te zijn, en het slachtoffer begint zich met de dader te identificeren om te overleven.

Zowel Trauma Bonding als het Stockholmsyndroom creëren sterke gevoelens van verbondenheid tussen het slachtoffer en de dader, waardoor het voor het slachtoffer moeilijk wordt om de relatie te verbreken, zelfs al weten ze dat de relatie schadelijk en/of gevaarlijk is.

‘Ondanks het ontbreken van het vermogen om van iemand te houden, zijn narcisten uitstekend in het faken van een intens gevoel van chemie met hun partners. Dit, gecombineerd met hun valse validatie en intense bewondering, maakt hun partners extra gehecht aan hen’. – @Narcissist_abuse_lifecoach

De honeymoonfase: het begin van een ongezonde relatie

De ‘honeymoonfase’ is een kenmerkend aspect van narcistisch misbruik en één van de redenen waarom het zo moeilijk is om een ongezonde relatie te beëindigen. In deze fase idealiseert de misbruiker het slachtoffer en plaatst hen op een voetstuk, wat het slachtoffer een intens gevoel van verliefdheid en verbondenheid geeft. Idealiseren is één van de technieken die narcistische misbruikers gebruiken om hun slachtoffers aan te trekken en te controleren. Hierdoor ontstaat er een gevoel van exclusiviteit en bijzonderheid bij het slachtoffer, waardoor ze kwetsbaarder worden voor de invloed van de narcist en afhankelijker worden van de relatie. Deze manipulatieve fase staat ook bekend als love-bombing.

Helaas is deze fase van korte duur en wordt opgevolgd door devaluatie en uiteindelijke verwerping. De narcist begint het slachtoffer te bekritiseren, kleineren en manipuleren, wat leidt tot verwarring en angst bij het slachtoffer.

Wil je weten of jouw partner narcistisch gedrag vertoont? Maak gebruik van onze interactieve test en ontdek in slechts 3 minuten hoe jouw relatie in elkaar zit.

Doe nu de test: Zit je in een relatie met een narcist? ➔

Hoe doorbreek je dit?

Het doorbreken van Trauma Bonding en het Stockholmsyndroom vereist vaak professionele hulp, zoals therapie en ondersteuning van mensen uit de omgeving van het slachtoffer. Het is een langdurig proces van herstel, waarin slachtoffers leren om zichzelf weer op de eerste plaats te zetten en hun eigen grenzen en behoeften te respecteren.

Het is van groot belang dat slachtoffers van narcistisch misbruik zich bewust worden van deze dynamieken en hulp zoeken om de cyclus van misbruik te doorbreken en aan hun eigen herstel en welzijn te werken. Met de juiste begeleiding en steun kunnen ze stap voor stap de emotionele band met de dader verbreken en hun eigen kracht herwinnen. Het is een moedige reis naar genezing en een gezonde toekomst.

De weg naar zelfliefde

Het vergt geduld, toewijding en veel oefening om weer van jezelf te leren houden. Dit kan nu misschien als een enorme uitdaging voelen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Om je hierbij een steuntje in de rug te geven, hebben we ons gratis online magazine Liefde voor Jezelf voor je gemaakt. Dit magazine is speciaal voor jou, als een kleine reminder dat je het waard bent om goed voor jezelf te zorgen. Het staat vol met inzichten en tips om bewuster met je emoties om te gaan, jezelf meer compassie te geven en stap voor stap te groeien. Zie het als jouw persoonlijke gids op weg naar meer zelfliefde en herstel. Want je verdient het om sterker en veerkrachtiger uit deze ervaring te komen!

Download het gratis online magazine Liefde voor Jezelf ➔

In het boek Leven na narcistisch misbruik helpt auteur, traumatherapeut en ervaringsdeskundige Shanti Schiks je op de weg terug naar acceptatie, innerlijke rust en zelfliefde na narcistisch misbruik. Bestel het boek nu in onze webshop!

Heb je direct hulp nodig van professionals? Neem dan contact op met de servicelijn van Slachtofferhulp Nederland via 0900 0101. Of bekijk welke hulp ze bieden via: https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen

Lees meer over liefde & relaties:


Wil je regelmatig gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen  ➔