Waarom therapeutisch schrijven werkt voor chronische pijn
Honderden wetenschappelijke onderzoeken hebben het al sinds de jaren tachtig aangetoond: schrijven doet je beter slapen, verbetert je algemene gezondheid, pakt oude trauma’s aan en doet je sneller opknappen na een medische ingreep. Het beste nieuws is dat dit therapeutische schrijven ook heel goed kan helpen bij het verminderen van chronische pijn.
In het boek Over leven met pijn laat auteur Anna Raymann zien dat er veel opties zijn om het leven beter en waardevoller te maken, óók met pijn die continu aanblijft. Eén van de manieren om beter leren om te gaan met chronische pijn is schrijven.
Je hoeft geen schrijftalent te zijn
Denk je dat schrijven niets voor jou is omdat je gelooft dat je niet goed kunt schrijven? Gelukkig maakt het voor therapeutisch schrijven helemaal niet uit hoe goed of slecht je schrijft. Wij zullen je aan de hand van waardevolle inzichten uit Over leven met pijn uitleggen hoe het moet en hoe het werkt!
Twee methodes
Er zijn twee bekende artsen die patiënten met chronische pijn behandelen en die in hun therapie heel veel gebruik maken van expressief schrijven. Hun methodes verschillen onderling enigszins, het achterliggende gedachtegoed vertoont veel overeenkomsten.
De schrijfmethode van DR. John E. Sarno
John Sarno, die in 2017 overleed, was een professor aan de medische faculteit van de Universiteit van New York. Hij is er tijdens zijn werkzame leven in geslaagd om tienduizenden patiënten, onder wie enkele bekende sterren, succesvol te behandelen zonder operaties of medicatie. Zijn JournalSpeak – vrij vertaald ‘DagboekPraat’ – maakte een essentieel onderdeel van de behandeling uit.
Hoe werkt DagboekPraat?
- Neem een schrijfblok waar je gemakkelijk bladzijdes uit kunt scheuren die je daarna weg kunt gooien. Als je moeite hebt met handmatig schrijven, gebruik dan je tablet of je laptop.
- Zoek een rustige plek op waar je je veilig en prettig voelt.
- Zet een timer op twintig minuten en draai hem om, zodat je hem niet kunt zien.
- Schrijf net zolang tot de timer afgaat.
- Het is heel belangrijk om te weten dat je alles mag schrijven wat je wilt. Niets wat je opschrijft, is voor andere ogen bestemd, dus gooi het eruit! Je kunt zo onbeleefd, gemeen, brutaal, of
onbeschaamd tekeergaan als je maar wilt. Schelden en vloeken mag ook. Ook al zou het zo zijn dat het niet helemaal klopt wat je schrijft, doe het toch maar gewoon zoals het in jouw hoofd
opkomt. En onthoud goed dat niemand dit ooit te zien krijgt, dus je kunt echt helemaal losgaan, ook al klink je dan als een vreselijk persoon. Dat doet er nu even niet toe, niemand die het
weet. Als je er behoefte aan hebt, of als het je oplucht, laat dan maar eens lekker de allerlelijkste kant van jezelf zien. - Het onderwerp waar je over kunt schrijven – of de persoon tegen wie je aan ‘praat’ – kan en mag een familielid, een vriend, je werk, je partner, het UWV, situaties van vroeger en nu of een
herinnering uit je kindertijd. Beschrijf alle emoties die er in je omgaan. Als je een keer geen onderwerp kunt bedenken, schrijf dan boven aan de bladzijde bijvoorbeeld: ‘Waarom ben ik vandaag zo boos (verdrietig, beschaamd, bang of gefrustreerd)’? Je kunt ook een brief aan je pijn schrijven. Of schrijf op wat je het moeilijkste vindt aan je pijn, wat je boos maakt, waar je bang voor bent. - Doe met je schrijfsel wat je wilt. Gooi het bij voorkeur in een prullenbak buitenshuis, of verbrand het. Delete het op je computer. Als je het echt heel graag wilt, mag je het bewaren om
eventueel met je therapeut te bespreken, of met iemand die je heel erg vertrouwt en met wie je het graag wilt delen. Bewaar het dan wel goed op een plek waar niemand anders het kan
vinden. Het is cruciaal dat je in je schrijven alles hebt kunnen zeggen wat je wilt en hoe je dat wilt.
Lees ook: Van schermtijd naar creativiteit: start een bulletjournal
Een eenvoudige methode
Sarno’s methode is eenvoudig en thuis toepasbaar, zonder de noodzaak van een arts of therapeut. Het vertaalt oppervlakkige waarheden naar diepgaande gedachten die je moet erkennen om te herstellen. Je moet je brein overtuigen dat het veilig is om deze diepgaande gedachten toe te laten, en dit vermindert de belasting op je lichaam om ze verborgen te houden. Wanneer je zonder angst je diepe gedachten toelaat, stopt je lichaam uiteindelijk met het sturen van pijnsignalen naar spieren, zenuwen en organen.
De schrijfmethode van Dr. David Handscom
David Hanscom was tot voor kort werkzaam als orthopedisch chirurg in het Swedisch Medical Centre in Seattle (VS). Vanuit zijn praktijk in Seattle behandelt Hanscom mensen met chronische
rugpijn volgens zijn zelf ontwikkelde DOC-programma: Direct your Own Care. Ook Hanscom heeft al heel veel mensen van hun chronische pijn afgeholpen en is onlangs zelfs helemaal gestopt met het opereren van patiënten, omdat hij daar veel minder goede resultaten van zag dan bij de mensen die zijn DOC-programma volgden. Zijn motto: ‘Voor een chirurg is het ’t dankbaarst om mensen van de pijn af te helpen zonder operatie’. Bij Hanscom móet elke patiënt eerst beginnen met het ‘negatieve schrijven’, zoals hij het noemt.
Hoe werkt negatief schrijven?
- Schrijf minimaal een-, liever tweemaal, per dag vijf tot twintig minuten op papier. Schrijf op waar je over piekert, wat je boos of verdrietig maakt of wat er ook maar voor gedachten door je
hoofd spoken. Gebruik geen computer! Als je niet kunt schrijven, dan kun je de gedachten ook gewoon uitspreken, mits niemand je kan horen. - Schrijf zo snel als je kunt. Vergeet leestekens en alinea’s. Het hoeft geen afgerond verhaal te worden, zelfs al slaat het allemaal nergens op, dat maakt niet uit. Ga gewoon los. Als je vastzit en
niks meer weet, dan schrijf je dat je niks meer weet. - Als je héél erg boos bent, schrijf dan net zolang door totdat de emotie is gezakt, maar doe het maximaal twintig minuten. Schrijf liever die dag nog een tweede keer.
- Je moet absoluut niet proberen datgene wat je hebt opgeschreven te gaan analyseren, want dan kun je net zo goed je hand in een wespennest steken. Het zijn geen issues, alleen maar gedachten. En jij bént niet je gedachten en je gedachten zijn geen feiten!
- Meteen als je klaar bent, verscheur of verbrand je het. Je leest het niet over en je laat het ook aan niemand anders lezen; je bespreekt het ook met geen mens.
- Als je pijn minder wordt, hoef je niet meer elke dag te schrijven, maar doe het zolang je er behoefte aan hebt. Elke keer als je weer last krijgt van een negatieve emotie, je ergens over piekert of je ergens over opwindt, laat je dit niet in je hoofd zitten, maar pak je je schrift erbij en ga je het weer opschrijven.
- In het begin kan er tijdelijk een verergering van de pijn optreden, een verslechtering van je humeur en je algemeen welbevinden. Zet toch door, het zal snel beter worden.
- Als het na een bepaalde periode van negatief schrijven beter gaat, kun je ermee gaan beginnen om naast de negatieve emoties ook positieve zaken op te schrijven. Bedenk en noteer welke dingen jou die dag positief zijn opgevallen. Het is de bedoeling dat het positieve langzaamaan de overhand krijgt. Toch zul je merken dat je ook regelmatig terug zult moeten vallen op
het negatieve schrijven, omdat er zich natuurlijk in jouw, net als in ieders leven, regelmatig vervelende dingen voordoen.
Waarom is therapeutisch schrijven goed?
Schrijven als je erg boos bent heeft verschillende voordelen. Het benadrukt allereerst waarom je boos bent, waardoor je het onder ogen moet zien. Dit kan voor sommigen ontmoedigend zijn omdat ze die boosheid liever vermijden. Maar het is cruciaal om het te erkennen en door te schrijven kun je je ervan distantiëren. Hierdoor zie je de boosheid als iets op zichzelf staands en hoef je jezelf niet langer als de boze persoon te beschouwen. Het stelt je in staat afstand te nemen en kalmeert de stormachtige gedachten. Dit geldt ook voor verdrietige of angstige gevoelens. Onderdruk ze niet, ontken ze niet. Met oefening zul je hier beter in worden. Het schrijven leert je dat deze emoties zich slechts in je gedachten bevinden en dat je er geen overmatige aandacht aan hoeft te besteden. Omdat het op papier staat en fysiek van je weg is, kun je je emoties beter loslaten. Dit helpt bij het herprogrammeren van je zenuwstelsel en het creëren van nieuwe denkpatronen, los van de pijnlijke gewoontes in je brein.
Lees ook: Slaap je slecht? Deze 12 regels helpen je aan een gezond slaapritme
Minder pijn en een betere nachtrust
Ongeacht welke methode je kiest, ga voor degene die je het meest aanspreekt. Onderzoek toont aan dat mensen die op deze manier hun gedachten en gevoelens opschrijven, zowel fysiek als emotioneel gezonder zijn. Ze kunnen beter omgaan met pijn en genieten van een betere nachtrust. Bovendien kan dit zelfs overdag pijnvermindering opleveren, doordat nieuwe positieve denkpatronen worden ontwikkeld.
Het doel van schrijven
Onthoud goed: het doel van beide methodes is niet om je boosheid, verdriet, frustraties, of andere emoties te onderdrukken. Het onderdrukken van negatieve emoties is als proberen een strandbal onder water te houden – hij blijft steeds weer naar boven komen, ongeacht je inspanningen. Het schrijven helpt je afstand te nemen van je emoties en maakt ze effectief onschadelijk. In termen van de strandbal, laat je deze leeglopen totdat hij nutteloos wordt en verdwijnt.
Maak van schrijven een gewoonte
Het dagelijks schrijven zou net zo’n gewone bezigheid moeten worden als tandenpoetsen. Laat het argument dat je hier geen tijd voor hebt niet in de weg staan. Bedenk eens hoeveel tijd je elke dag op je telefoon of iPad doorbrengt. Je kunt best een paar minuten minder aan Instagram besteden of minder Candy Crush spelen. Het schrijven zal je veel meer opleveren. Geef het een kans, het kost niets en brengt geen risico met zich mee. Geef niet te snel op als je niet direct resultaten ziet. Veranderingen kunnen soms maanden duren voordat ze merkbaar zijn.
Probeer het gewoon, want wat heb je uiteindelijk te verliezen?
Lees meer over ontspanning:
- Klachten? Kijk of jij deze vier mogelijk oorzaken herkent
- Intenties en affirmaties voor een goede nachtrust
- Burn-out? Kalmeer je angstgedachten en vergeef!
Wil je regelmatig gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen ➔