Zelf kippenbouillon maken

Ingredienten voor voor 1,5 liter personen

  • 4 kruidnagels
  • 2 uien, doormidden gesneden
  • 3-4 kipkarkassen
  • 1 knoflookbol, doormidden
  • 2 wortels, geschild en in stukken
  • 2 preien, schoongemaakt, in vieren
  • 1 laurierblad
  • 8 peperkorrels
  • 7 g zout
  • Kruiden zoals tijm, peterselie, rozemarijn – wat je maar in de koelkast hebt liggen

Verder nodig

  • Zeef

Zo maak je het

  1. Steek een kruidnagel in elke halve ui. Doe de uien met de andere ingrediënten in een grote pan, giet er ruim water overheen en breng aan de kook. Draai het vuur lager wanneer het water kookt, en laat de bouillon 3 uur sudderen.
  2. Schep het schuim dat komt bovendrijven vooral het eerste half uur regelmatig weg met een schuimspaan. Let er ook op dat de bouillon niet te veel inkookt. Dus zodra er iets droog komt te staan, moet je wat water toevoegen.
  3. Zeef voor gebruik de vaste bestanddelen uit de bouillon.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Tip

Wil je nu een bouillon die qua smaak wat donkerder en dieper is, rooster dan de karkassen 20-30 minuten in de oven op 200 ºC. Vries de bouillon in diepvrieszakjes in.

Zelf kippenbouillon maken? Dit recept komt uit het boek Lekker Miljuschka van 24Kitchen-chef Miljuschka Witzenhausen.

Over het maken van bouillon schrijft Miljuschka: “Bouillon noem ik ook wel het vloeibare goud. Nu verwacht ik heus niet dat je nooit meer een bouillonblokje gebruikt, maar het is wel zonde als je alleen dat gebruikt. Zo’n blokje geeft veel smaak en dat is logisch, omdat het bijna alleen maar uit smaakmakers en zout bestaat. Zelfgetrokken bouillon daarentegen zit vol met goede stoffen die helpen tegen (jawel, dames) cellulitis, je immuunsysteem verbeteren en een fantastische umami-smaak hebben. Niet voor niks staat oma met kippenbouillon op de stoep als je ziek bent. Het is een eeuwenoude penicilline. Ik bewaar altijd alle botten, karkassen en schillen om daar eens in de week bouillon van te trekken. Zo gebruik je je eten optimaal.”

Meer recepten bekijken om zelf ‘from scratch’ te maken? 


Wil je 4 weken lang elke week van ons een weekmenu ontvangen met de lekkerste én gezondste recepten?

Ontvang hier ons gratis 4-weken menu  ➔

Het recept is gebaseerd op dit boek
Lekker Miljuschka