Brandnetelsoep

Brandnetelsoep - Gezond aan tafel - recept

Ingredienten voor voor ongeveer 4 kleine of 2 grote kommen personen

  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • ¼ courgette, gewassen en in blokjes gesneden
  • 500 ml groentebouillon (liefst getrokken van verse kruiden en wortels, anders van een biologisch bouillonblokje)
  • 100 g brandneteltoppen, vers geplukt en gewassen
  • 2½ el gistvlokken
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • citroensap voor de smaak
  • Haverroom

Verder nodig

Zo maak je het brandnetelsoep

  1. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg de knoflook en courgette toe en bak ze kort aan.
  2. Voeg de bouillon samen met de brandneteltoppen toe en kook de soep ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens 2 eetlepels gistvlokken toe en pureer de soep glad in een keukenmachine.
  3. Proef goed en breng op smaak met zeezout, zwarte peper en citroensap. Versier bij opdienen met een scheutje haverroom en de overige gistvlokken.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij | Koolhydraatarm | Lactosevrij | Notenvrij | Sojavrij | Suikervrij | Veganistisch | Vegetarisch?

Het recept voor deze brandnetelsoep komt uit het boek The Plant Pharmacy van Lisette Kreischer, een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland.

Over dit recept schrijft ze in haar boek: “Deze voedzame groene soep is een ideaal voorjaarsgerecht omdat brandnetel een reinigende werking en flinke doses ijzer en vitamine C heeft. Maar hij kan ook zeker in de periode van aanwezig vers brandnetelgroen worden gemaakt. Ga dus lekker naar buiten, oogst op een schone plek met handschoenen aan jonge brandneteltoppen, laat de bewonertjes vrij, spoel de toppen af en verwerk ze in deze groene medicinale voorjaarssoep.”

Het recept is gebaseerd op dit boek
The Plant Pharmacy